torsdag, september 13, 2007

Live från kommunfullmäktige 30 augusti, del 1

Hej och välkomna till dagens kommunfullmäktigemöte! Detta är ett extrainsatt möte då vi har en del punkter från tidigare dagordningar som vi inte har hunnit med. Efter ett långt upprop är vi nu igång, och som ni förstår så funkar det trådlösa nätverket idag!
Min dag började med två föreläsningar om hinduismen. Efter det skyndade jag till Stadshallen (där vi har KF-möte), för att bli intervjuad av P4 radio Malmöhus. Rubriken var "ett år efter valet" och diskussionsämnet det gamla vanliga: "Varför är det så få unga i kommunpolitiken, och varför hoppar fler unga än äldre av sina platser". Så jag drog de gamla vanliga svaren. Hur det lät får ni lyssna på på måndag (eller på nätet senare).

Motion om insynsplatser i nämnderna
Just nu diskuteras dagens första punkt: En motion från sverigedemokraterna som handlar om att de (och andra små partier) vill ha insynsplatser på nämndsmöten. Det krävs fem platser i kommunfullmäktige för att man ska få en plats i varje nämnd. Vänsterpartiet har 4 platser och därmed får vi inte automatiskt platser i nämnderna. Men tack vare att vi hade ett bra samarbete med (s) och (mp) förra mandatperioden, lyckades vi förhandla till oss platser i alla nämnder, genom att vi helt enkelt fick några av sossarnas platser. En ren förhandlings- och samarbetsfråga. Vissa nämnder är öppna för alla att komma och lyssna. I min nämnd, Barn- och skolnämnd Lund Öster, har vi även en "allmänhetens frågestund". Det borde vara en självklarhet att alla nämndsmöten är öppna för allmänheten, förutom under de stunder då sekretessbelagda ärenden behandlas (som t.ex. handlar om enskilda personer). Alla protokoll och handlingar är också offentliga, och kan hämtas ut hos respektive förvaltningskontor. På så sätt kan man hänga med i diskussionen även om man inte är på mötet. Vi är däremot inte med på att tillsätta ytterligare platser i nämnderna. (Till vår nämnd har det inte kommit någon politiker från Sverigedemokraterna för att lyssna. Men det kanske är så att byggfrågor är viktigare och mer intressanta än barn- och skolfrågor...).

Dagens ordlista
nämnd: även kallad "facknämnd". Arbetar med ett speciellt ämnesområde, exempelvis skola, tekniska frågor, renhållning, kultur och fritid, m.m. Platserna tillsätts av de olika partierna och det behöver inte vara kommunfullmäktigeledamöter som sitter i nämnderna.
insynsplatser: plats i ex. nämnd som innebär att man bara får lyssna (alltså inte prata och rösta).
handlingar: de papper som beskriver de olika ärendena i nämnden och förslaget till beslut.
förvaltning: de anställda tjänstemännen som arbetar under politikerna med att driva verksamheten och ger förslag till beslut på de frågor som nämnden ska besluta om.