lördag, mars 07, 2009

Anarkopacket beter sig som idioter igen



Anarkopacket* har betett sig som idioter igen. Precis som alltid annars drabbar dessa idioters agerande oss vanliga aktivister som går i demonstrationståg för att vi faktiskt vill föra fram ett politiskt budskap. Anarkopacket förstör gång på gång våra lugna, breda och fredliga demonstrationer genom att gå längst bak, maskera sig, kasta sten och bete sig som svin. Nej, de beter sig inte som svin - de är svin.

Stoppa Matchen-demonstrationen lockade 6000-7000 personer. Vi samlades på Stortorget i Malmö där vi lyssnade till tre otroligt bra tal av vänsterpartiets partiledare Lars Ohly (se talet), Per Gahrton från Palestinagrupperna och Dror Feiler, ordförande för organisationen Judar för israelisk-palestinsk fred. Framförallt Drors tal var väldigt bra, där han säger det som alla borde tycka är självklart - kritik mot Israels ockupation och krigspolitik är inte antisemitism! Vi gick till Baltiska Hallen där det var fler tal, bland annat från Proletären FF om idrottsbojkott och musik. Några hade med sig en enorm palestinsk flagga som vi höll i tio-tolv personer och medan barnen och andra sprang under.

När demonstrationen kom fram till Baltiska Hallen drog sig anarkopacket i det svarta blocket, som tack och lov gick längst bak, ur demonstrationen och började ägna sig åt det som de brukar ägna sig åt - alltså idiotiska saker. Jag var långt därifrån och såg ingenting, mer än att det började bli oroligt bland folk, polisen formerade sig och att demonstrationsledningen från scenen vädjade om lugn. Alla vi som ville ha en fredlig samling med bra tal skanderade "inget våld" och "kom tillbaka", men anarkopacket tycker uppenbarligen att stenkastning och annat trams är bättre politisk kamp än att vara många och tillsammans lyssna på bra politiska tal. Enligt Sydsvenskan och andra medier ville anarkopacket storma Baltiska Hallen, och fotona och webb-tv-klippen på sydsvenskans hemsida ser skrämmande ut. Tack och lov uppfattade vi som stod framför scenen längre bort inte exakt vad som hände.

Demonstrationen var i det stora hela sjukt bra och otroligt peppande. Stoppa Matchen-kampanjen har gjort ett fruktansvärt bra jobb och lyckats lyfta en intressant och viktig fråga, om Israels ockupation i allmänhet och idrottsbojkott i synnerhet, högst upp på dagordningen.

*Med det något onyanserade begreppet "anarkopack" menar jag personer som i demonstrationer maskerar sig med huvor, sjalar, solglasögon och annat, vars huvudsakliga mål ofta är att slåss med polisen och därmed förstör för alla oss andra som vill hålla på med politik. Jag bär på ett mycket stort hat mot dessa grupper. Vanliga ideologiska anarkister, som exempelvis inte tror på parlamentarism, ingår inte i detta begrepp - så länge de inte kastar sten och beter sig som svin i demonstrationer.