måndag, mars 09, 2009

Domkyrkans besökcentrumSitter på Vänsterpartiets kommunalpolitiska måndagsmöte. En av dagens största frågor är Domkyrkans besökscentrum. Det är en fråga som har diskuterats länge, Domkyrkan har idag ingen riktigt bra plats att ta emot besökare och presentera Domkyrkans historia och andra utställningar. Kyrkan utlyste en internationell arkitekttävling (som man ofta gör när det ska byggas nya stora offentliga hus), och en spansk arkitekt vann. Sedan hoppade Lunds egen kung Arne, byggherren Arne Paulsson, fram och ville helt plötsligt bygga något annat.

Vi är alla överens om att det behövs ett besökscentrum, och att det ska ligga i ett hus som ska byggas bredvid det hus där bokhandeln Arken nu ligger. Det nya huset ska såklart passa in i omgivningarna, och att träden ska bevaras. Den detaljplan som kyrkan har fått för området godkänner förmodligen inte det bygge som Arne Paulsson vill ha, men det hus som vann arkitekttävlingen får plats inom planen. Frågan är om det nu ska tas fram en ny detaljplan, om Paulsson ska få sin vilja fram (vilket han inte helt automatiskt ska ha, om vi ska följa de demokratiska principerna. Vill Paulsson ha förändringar i Lund får han göra som alla andra, antingen ställa upp i valet eller skriva ett medborgarförslag!).

En positiv del av kung Arnes förslag är att han även vill bygga bostäder (som han kan tjäna pengar på). Bostäder är alltid välkommet, framförallt hyresrätter - men för att få bygga sådana ska man enligt kommunfullmäktiges tidigare beslut ge lägenheter till den sociala förturen. Det brukar Paulsson vara väldigt pigg på (inte).

Vi befarar att grönskan söder om Domkyrkan ligger risigt till vid byggandet av det nya besökscentrumet. Vid bokhandeln Arken finns Lunds tidigast blommande syrener, som är helt fantastiska. Samma buskar finns lite längre bort vid café Ariman. Där finns även fina (iallafall på sommaren) gräsmattor och ståtliga kastanjeträd. Allt detta måste bevaras! Dessutom måste man vid byggandet se över trafiklösningarna runt omkring Domkyrkan. Idag stannar många turistbussar på precis utanför, på Kyrkogatan, vilket inte är så lyckat.