torsdag, mars 05, 2009

Höj studiemedlet!Sveriges förenade studentkårer (SFS) presenterade idag en rapport som slår fast att studiemedlet fortfarande är för lågt. Trots några små höjningar senaste åren, går studenterna fortfarande i genomsnitt nästan 900 kronor back varje månad (868 kr för att vara exakt). Läs pressmeddelandet på SFS hemsida.

Vänsterpartiet och Vänsterns studentförbund har länge drivit frågan om högre studiemedel. Vårt krav på 1500 kronor står fast. Studenterna ska inte bara gå runt eller plusminusnoll, en student behöver kunna lägga undan lite varje månad, för investeringar (dator är en nödvändighet som student idag) och för att ha något att leva på under sommaren. Det rådande ekonomiska läget gör inte att det dräller av sommarjobb precis.

SFS släpper fem rapporter om studenternas situation under den kommande månaden. Som vanligt har de gjort ett mycket gediget arbete!

Regeringens förslag om att begränsa antalet år med studiemedel till fyra är självklart total galenskap. Min utbildning till lärare är fem år lång. Jag började mitt studentliv med ett års studier utanför min utbildning, vilket inte är ovanligt bland studenter. Det är svårt att veta exakt vad och var man vill läsa, det tar ofta en termin eller två att lära sig hur studierna på universitetet fungerar. Då räcker inte fyra års studiemedel. Regeringen vill uppenbarligen att studenter ska jobba vid sidan om, inte ha någon fritid över huvudtaget, och ha en tillvaro splittrad mellan två eller tre jobb/studier.

Heltidsstudier ska vara heltidsstudier! Studenter ska inte behöva jobba vid sidan om, eller behöva låna ihop pengar i slutet av varje månad. Höj studiemedlet!