torsdag, juni 17, 2010

Äntligen budgetdebatt!Först ut: moderaterna

Mats Helmfrid konstaterar att det inte var så längesedan sedan sist vi hade budgetdebatt och att det är fint väder ute. Moderaterna vill se till Lundabornas bästa och vill inte bara prata inför oss i salen utan inför alla! Han konstaterar vidare att en budget är mycket siffror, och att innehållet lätt kommer lite i skymundan i debatten. Förutom att det är vackert väder i Lund, så är Lund en bra kommun att bo i, menar Helmfrid. Många vill flytta hit och det finns en brist på lägenheter (!). Bra skolor, omfattande forskning och spännande jobb. Helmfrid vill se framåt och utveckla Lund, och vill prata i 20 minuter om allt som är bra i Lund. So far, ingen politik och inga nyheter. Helmfrid går dock till attack mot oppositionen, som menar att det är dåligt i Lund och frågar sig varför så många flyttar hit om det nu är så dåligt i Lund! Ett stort problem i Lund är nedskräpningen, och borgarna har gjort satsningar på renhållningen i budgeten. Men det är allas ansvar att hålla i ordning, menar Helmis, och pekar på att folk skräpar ner i Lundagård. Skola och barnomsorg ska byggas ut med god kvalitet. Effekterna av ESS och MAX IV ska tas tillvara, och bra service måste erbjudas för alla nya företag och anställda.

[12 personer står nu på talarlistan. Talartiden är fem minuter, men vi tillåts överskrida det vid allmänna debatten om budgeten].

Fler bostäder måste byggas, menar Helmfrid, och lyfter fram beredskapen i översiktsplanen. Privata entreprenörer måste byggas i Lund, menar moderaterna. 1000 bostäder om året krävs för att möta efterfrågan (!).

[Det är bara att konstatera att det är valår i år!]

Det är viktigt och bra att cykla, även om det är uppförsbacke i Lund. Lundalänken ska byggas (spårbunden trafik), med målsättningen att vara klar 2014. Kommunen kan inte spendera mer pengar än vi har i plånboken, vill Helmfrid påminna oss om, och hävdar att servicen har byggts ut varje år, och menar att det faktum att folk flyttar hit är ett bevis på att Lund inte gör nedskärningar och försämringar i servicen - då hade ju folk flyttat härifrån!

[Det kan man tycka är en mycket förenklad förklaring, men så är ju också Helmfrid borgare]

Helmfrid menar att oppositionens budget till viss del består av chokladpengar, som kladdar ihop i fickan, smälter bort och i slutändan är det bara guldfärgat folie kvar. Dessutom menar han att oppositionens satsningar på att tidigarelägga Lundalänken bara kommer innebär att vi kan bygga ett "Skansentåg". Moderna vill avslutningsvis att Lund ska vara bra.