torsdag, juni 17, 2010

Budget KF 2010: socialdemokraterna



Andra parti ut: Socialdemokraterna

Anders Almgren, socialdemokraternas ena kommunalråd, håller med om att Lund är bra. Men det räcker inte med ett bra utgångsläge - man måste också ha politisk vilja och politiskt innehåll. Almgren vill ha bättre samarbete med universitet, näringslivet och ideella föreningar för att lyfta hela kommunen. Det är ganska lätt, menar han, att bevisa att kommunen behöver en ny ledning.
Go Almgren!

Sverige har en hög arbetslöshet, detta är en rad av mindre bra år. Ungdomsarbetslösheten når rekordnivåer, men regeringen är handlingsförlamad! Kommunen lägger de framgångsrika arbetsmarknadsprojekt som vi har haft under en längre tid, vilket leder till många personliga tragedier. Kommunerna har en viktig roll att bekämpa arbetslösheten. Tillgången till en bra, och egen, bostad är en av de viktigaste orsakerna till ett bra liv. Lund har i princip nollproduktion, ökade hyror och skenande priser. Ny politik för ökat bostadsbyggande med rimliga boendekostnader krävs. Hemlösheten är Lunds skamfläck nummer 1. Borgerligheten vill halvera, vi i de rödgröna vill självklart inte ha någon hemlöshet överhuvudtaget!

Vi måste utveckla kommunen utifrån dagens förutsättningar och för att möta dagens behov, för att minska klyftorna och öka jämlikheten! Vi är fyra partier som tillsammans presenterar den bästa budgeten på de senaste fyra åren. Sossarna menar att det finns andra alternativ och andra möjligheter!

Almgren vill även ha en hållbar ekonomi, något som borgerligheten har misslyckats med. Almgren visar upp några av svmpdv-förslagen från budgeten. Problemet med den borgerliga budgeten är inte det som finns - utan det som inte finns. Allt, utom vårdnadsbidraget, är vi överens om - det är inga nyheter! Så, vad finns inte?

Utbildning: Bästa sättet att ge barn och ungdomar en ny start är att ha en bra skola. Nyckeln till framgång är lärarkåren och att det finns gott om lärare. Vi satsar på 100 nya pedagoger från höstterminen 2011. Sedan den borgerliga majoriteten tog över 2006 har 200 lärare försvunnit från kommunens skolor. Vi finns bland de 10 % sämsta kommunerna i landet när det gäller utvecklingen av lärartätheten, som minskat med 8 %. Läget är inte desperat, utgångsläget 2006 var nämligen bra, men ett par år till kan läget vara riktigt dåligt. Almgren uppmanar borgarna att lyssna på de fackliga organisationernas devis "Låt inte barnen betala krisen!". Under den kommande mandatperioden ska vi återställa, och sedan förbättra, kvaliteten i skolan. Vi kommer även att göra om resursfördelningssystemet, "Direkt skolpeng", omarbetas i dialog med lärare, skolledare och föräldrar.

Framtiden för Lund finns i utbildningen och kunskapen, avslutar Almgren.

Förutom utbildning och skola tar socialdemokraterna upp våra gemensamma satsningar på kultur- och fritidssektorn: med ökade föreningsbidrag, tidigareläggning av ombyggnaden av Folkparken, ett nytt kulturhus samt ett nytt ridhus. Samt, inte att glömma - konstgräsplaner!

Det borgerliga budgetförslaget har en stor smygbesparing. Nästan 16 miljoner, som skulle gå till löneökningar, är borta. Varifrån ska dessa pengar tas, undrar Almgren. Kommunen skriver på avtal om löneökningar, men har inte pengar att finansiera det! Vi lägger självklart in dessa 15,7 miljoner, vilket betyder mellan 35 och 45 tjänster som borgarna helt enkelt plockar bort.

Svmpdv återställer i sitt budgetförslag skatten till 2006 års nivå, en höjning på 40 öre - cirka 60 kronor för en person med 20 000 kr i månadslön. Almgren har gjort ett fantastiskt diagram på vart dessa pengar går, i detalj!

Den borgerliga budgeten är inte i balans, utan går minus med 2o miljoner. Vår går plus 1. Almgren avslutar med att undra om borgarna också förväntar sig en rödgrön regering och de
statsbidrag som har utlovats i den rödgröna statsbudgeten!