torsdag, juni 17, 2010

Budget KF 2010: inledningen



Det är budget-KF. Två dagars mastodontmöte. 40 ärenden på dagordningen, varav 20 tillhör budgeten. Ett ärende per nämnd, en drös motioner, mark- och bostadsförsörjningsprogram och grönstrukturplan och några medborgarförslag.

Jag är förvånansvärt pigg, efter att ha åkt hemifrå klockan 7, haft gruppmöte (där jag blev kallad "konservativ innerst inne" av kommunfullmäktiges moderata ordförande* då jag uttryckte att jag gillar handskakningar som inleder alla kommunala möten) och blivit jagad av en journalist på telefon angående BoPoolen.nu. Men Anna tog det istället.

Vi börjar med att klubba tre ärenden utan debatt. Ny skola i Stångby (8 klasser eller 12 förskoleavdelningar), nya regler vad gäller val av förskoleplats och något om skolornas hyreskostnader för el, värme och vatten ("mediehyror" - ett mycket underligt ord).

Ännu ett ärende måste behandlas innan budgetens allmänna debatt: Ett ärende som rör ESS och MAX IV och marken som de ska byggas på (kommunen äger marken för MAX och regionen för ESS). Mellan anläggningarna finns värdefull mark där vi tror att många företag och offentliga insitutioner vill bygga kontor och anläggningar. I det bolag som nu bildas menar den borgerliga majoriteten kommunen går in med mark (som vi köpt marknadsmässigt), regionen med pengar och universitetet med arbete, kunskap och sitt goda namn. Ett bolag för att hantera marken ska bildas, "Lundamark" (ganska töntigt namn, det låter lite som en förening som vill skydda grodor i ett naturreservat, i sammanhanget en mycket rolig sammanblandning tycker jag).

Det rör sig alltså om ganska lite mark, som idag är åker. Kommunen har köpt det och bytt mark med Svenska kyrkan. Inom ett par år kommer det att vara bland den mest eftertraktade marken i landet! Kommunen, universitetet och regionen ska dela på aktierna i bolaget och därmed ägandet av marken, en tredjedel var. Vi är kritiska till att universitetet inte går in med några pengar och vill att alla tre parter ska gå in på ett likvärdigt sätt - kommunen skänker nu bort en tredjedel av makten över marken till universitetet. Vi yrkar därför på avslag på avtalet eftersom det inte bygger på lika förutsättningar för parterna. Det brinner inte i knutarna, kommunen äger redan marken och kan vänta lite innan vi erbjuder delägarskapet till regionen och universitetet.

Centerpartiet vill hushålla med marken och odla saker, men bifaller ändå förslaget. Lars Trägen (f.d. Larsson) har hittat något om lekmannarevisorer i avtalet som inte riktigt stämmer. Miljöpartiet yrkar avslag eftersom de inte gillar ESS. En av de roligaste sakerna med kommunpolitiken är att man efter ett tag vet vad folk ska säga när de går upp i talarstolen.

När vi nu är igång med det praktiska kring ESS och MAX IV måste jag säga att jag blir mer och mer fascinerad, nu när de politiska diskussionerna om dess varande är avklarade. Detta är ju skitcoola projekt. Tänk om man varit naturvetare...

*som varit internationell sekreterare för Lunds Studentkår. Hur coolt som helst.