torsdag, juni 16, 2011

Budget-KF 2011: Byggnadsnämnden

a

I diskussionen om byggnadsnämnden inleder moderaterna med att det konstatera att Lund är en bra kommun att bo i. Borgarna har uppenbarligen som strategi att upprepa detta i olika sammanhang istället för att komma med konkreta förslag inom de olika nämndernas områden.

Byggnadsnämnden ansvarar för planering av Lunds stadsbild: göra detaljplaner, bevilja bygglov och tänka strategiskt kring hur Lund ska se ut, rent fysiskt. När byggnadsnämnden är klara tar tekniska nämnden över och köper mark, ser till att det anläggs gator och parker; LKF bygger hus och till slut ansvarar servicenämnden för att upprätthålla det som vi har byggt och anlagt.

I en kommun som vill expandera krävs stora resurser hos byggnadsnämnden. Annars riskerar nya bostadsområden och andra fysiska satsningar att stoppas upp när byggnadsnämnden inte har tid att behandla detaljplaner och bygglov i den takt som krävs. Och Lund vill expandera! Byggnadsnämnden har hur mycket arbete som helst just nu med utbyggnaden av Brunnshögsområdet och ESS/MaxIV samt planeringen av spårvagnssatsningen på Lundalänken. Dessa satsningar kräver stora detaljplaneändringar och beviljande av bygglov.

Vänsterpartiet lägger därför till mer pengar i budgeten än vad byggnadsnämnden har krävt, för att stadsbyggnadskontoret ska kunna anställa fler och snabba upp planprocessen. Utöver det ger vi kompensation för de löneökningar som borgarna inte vill kompensera, och undviker därmed en nedskärning av verksamheten på 800 000.