torsdag, juni 16, 2011

Budget-KF 2011: Servicenämnden


Nu börjar vi diskussion och beslut om nämnderna, först ut är servicenämnden. Servicenämnden är den nämnd vars förvaltning helt enkelt ser till att resten av kommunens nämnder kan bedriva en bra och effektiv kärnverksamhet. Servicenämnden arbetar med tre ben:

(1) Måltidsservice, som levererar mat till skolor, hemtjänst och äldreboenden. Här arbetas mycket med ökad andel ekologisk och närproducerad mat.
(2) Lundafastigheter, som har hand om alla de fastigheter kommunen äger. Stora frågor på det här området är energiförbrukning och underhåll av fastigheter.
(3) Markentreprenad, som ser till att det är fint i parker och skolgårdar, plogar gator m.m.

Den stora politiska frågan vad gäller Servicenämnden har under många år varit frågan om underhållet av kommunens fastigheter. Fastighetsunderhåll låter lite tråkigt, men är fruktansvärt viktigt. En liten investering kontinuerligt gör att man inte behöver en jättestor investering när det verkligen behövs, när husen har tagit rejäl skada av väder och vind. Fastigheterna är en del av kommunens kapital, även om pengarna de är värda är bundna och inte kan användas så snabbt. Tar vi inte hand om husen bränner vi vårt eget kapital, och får inte ut lika mycket om vi någon gång vill sälja fastigheter.

Oppositionen har under många år kämpat för ett ökat fastighetsunderhåll, men vi går bet varje år.

I diskussionen om servicenämnden har vi några övriga investeringar: Kulturcentrum Väster i folkparkens lokaler och ett nytt ridhus på Norra Fäladen.