torsdag, juni 16, 2011

Budget-KF 2011: (c), (sd)


Centerpartiet hoppas på en bättre ekonomi under året som kommer, och när (om?) pengarna väl existerar kommer de att dela ut mer pengar till nämnderna. Vi håller tummarna för att centerpartiets kristallkula visar rätt, för vi ser att nämnderna verkligen behöver de där extrapengarna som centerpartiet halvt om halvt utlovar...

Centerpartiet är stolta över att kunna ge pensionärer över 75 gratis bussåkande, i lågtrafik, efter sommaren. De är även nöjda med sina konstgräsplaner i ytterområdena. Ungdomarna i byarna kan nu stanna i byarna hela sommaren (yey, eller?). De utlovade även ett inomhusbad i östra Lund, vilket nu planeras. Centerna har fått stort gehör för sina förslag i den borgerliga gruppen, verkade det som.

Centern vill ha ekologisk mat och minska byggkostnaderna vid nybyggnation, även om det är viktigt att bygga energisnålt. Det är en knivig fråga, det kostar att bygga hållbart, och det måste det få göra, menar vi.

Sverigedemokraterna vill ge mer pengar till nämnderna för att verksamheterna inte ska bli sämre och behöva göra nedskärningar. Där ser man. Och så lite om kostnaderna för invandring. Inget nytt under solen.

Kristdemokraterna noterar att fler personer vill bo i Lund, vilket ger en stor efterfrågan på vår kommunala service, men även infrastruktur och kommunikationer. Kd vill ha spårbunden trafik, och anser att stadsbussarna kommer utvecklas medhjälp av den högre taxan. Dock missar vi de östra kommundelarna, tycker Torsten Czernysson (kd). Framförallt kritiserar han att miljöpartiet inte vill satsa på Esparsvägen, i Genarp.

Kd vill ha vårdnadsbidrag i Lund, en satsning som kostar 2 miljoner. Vi har i samtliga budgetar då denna har funnits med, yrkat bort denna satsning. Vi vill hellre lägga pengarna på den gemensamt finansierade förskolan. På central nivå har kristdemokraterna börjat vända vårdnadsbidraget ryggen, men i Lund är det fortfarande en aktuell satsning, som efter många års utredning (malpåse?) nu snart riskerar bli verklighet.

Låg skatt är ett självändamål för kristdemokraterna. Lundaborna ska inte ha högre skatt än kommunerna runt omkring. Kristdemokraterna glömmer då att Lund har bättre välfärd än många andra kommuner i Skåne, och tar, enligt folkpartiet, hand om massor med gymnasielever från grannkommunerna. För att stärka och höja nivån i den offentliga servicen måste vi höja skatten.