torsdag, juni 16, 2011

Budget-KF 2011: (m)


"Lunds kommun är och ska vara en bra kommun att bo, arbeta och studera i", inleder kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (m) sitt första inlägg i den allmänpolitiska debatten på kommunfullmäktiges budgetmöte. Utmaningen är, menar Helmfrid, att kombinera tradition och historia med nytänkande och utveckling. Moderaterna tycker det är viktigt att stödja företagen i Lund, både de små som får stöd genom "inkubatorerna" och de stora, gamla företagen. Kommunen kan framförallt bidra med att se till att Lund är en stad där det finns mycket och god kompetens hos befolkningen. Och så lite om "nya företag", "starta företag", "framgång föder framgång"...

Man ska också kunna bo i Lund, i hela kommunen, i bra bostäder. Byggandet är en utmaning för Lund, menar Helmfrid. Skolan och förskolan har hög kvalitet, det ska byggas fler förskolor. [Detta är ju inte något som någon kan säga emot...] Folk ska känna sig trygga, vi ska minska klimatutsläppen och anpassa vår verksamhet efter de klimatförändringar som vi vet kommer att ske.

Helmfrid menar att vi inte ska ha komplex för Malmö (!), utan samarbete och vara goda grannar. Malmö är inte en konkurrent, menar Helmfrid. Folk ser inte skillnad på oss, vi är en region.

Slutligen ger Helmfrid en ekonomilektion: inkomsterna måste stiga snabbare än utgifterna, annars måste man låna pengar eller "höja skatten, höja skatten, höja skatten...". Oppositionen presenterar bara "överbud".